Open Monumentendagen – Ennemaborg

De Ennemaborg en haar bewoonster
Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborg. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos.
Sinds 1992 huurt kunstenares Maya Wildevuur onze Ennemaborg. Ze woont en werkt er en ook haar galerie is hier gevestigd. Haar werk is samen met de Ennemaborg zelf te bewonderen tijdens de Open Monumentendagen.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendag-ennemaborg-2/

Open Monumentendagen – Plaats Melkema

De 16e eeuwse kop-hals-rompboerderij Plaats Melkema in Huizinge kwam in 2017 in het bezit van Het Groninger Landschap. Het rijksmonument is van cultuurhistorische waarde door elementen die terug te leiden zijn tot 1820. Denk hierbij aan de karakteristieke bestrating, authentieke gevels met origineel metselwerk en de keermuur aan de gracht. Ook de relatief jonge aanpassingen aan Plaats Melkema blijken van dusdanige architectonische kwaliteit dat deze bewaard worden.
Wees welkom, ons team staat klaar om je een rondleiding te geven en alles over dit prachtige erfgoed te vertellen.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendagen-plaats-melkema/

Door de bomen het bos zien, een wandelexcursie door het Midwolderbos

Het Midwolderbos is eeuwen geleden aangeplant voor de houtproductie van het Landgoed Ennemaborg. De oudste bomen die er nu nog staan, zijn meer dan 100 jaar oud en deze statige reuzen geven het bos karakter. Tijdens deze wandelexcursie gaan we op zoek naar bomen in het bos met een verhaal. De bomen vertellen ons namelijk iets over de historie van het landgoed, over de bodem waar ze groeien, en over de planten, dieren en schimmels in het bos waar ze mee samenleven. Door anders te kijken naar de bomen, zie je het bos zoals je het nog niet eerder zag.
 
 

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/bomen-en-struiken-vroege-herfst-kleurenpracht-op-ennemaborg/

Open Monumentendag – Luchtwachttoren 7O1

Tijdens de Koude Oorlog speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) op deze militaire uitkijktoren het luchtruim af. Ze keken uit naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De luchtwachttoren maakte deel uit van een semi-geheim netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd.
Onze gidsen zijn aanwezig en vertellen vol enthousiasme over deze bijzondere toren.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/openstelling-luchtwachttoren-7o1-warfhuizen/

Op zoek naar Groene Glazenmakers

Het gebied van de Lettelbetterpetten is de laatste jaren bekend geworden door de aanwezigheid van de zeldzame groene glazenmaker. Deze libellensoort blijkt zijn larven te nestelen in krabbenscheer, een waterplant die in de winter afzinkt naar de bodem en in de zee weer komt bovendrijven. Na een verblijf van drie jaar sluipt de glazenmaker als libelle uit.
Een ervaren gids zal u tijdens een wandeling laten kennismaken met deze bijzondere libellensoort.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/op-zoek-naar-groene-glazenmakers/

Een “ommetje” door de weilanden rond Bezoekerscentrum Reitdiep

Een korte wandeling door een eeuwenoud en cultuurhistorisch rijk landschap met vaak schitterende Groningse wolkenpartijen.
U loopt door weilanden waar elk seizoen ons een andere kijk geeft op dit deel van het Reitdiep landschap. Een gids van Het Groninger Landschap loopt met u mee.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/een-ommetje-door-de-weilanden-bezoekerscentrum/

Natuurspeurtocht voor het hele gezin

Het belooft een gezellige en ontspannen middag te worden.
De  middag is gevuld met speuren naar opdrachten en het uitvoeren ervan. Alle opdrachten hebben betrekking op de natuur in de omgeving van de Coendersborg.
Een heerlijke middag in de natuur voor jong en oud. En het is nog leerzaam ook.
 

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/speurtocht-voor-het-hele-gezin/

Fietsen in het Eems-Dollard gebied

Vanaf bezoekerscentrum Dollard fietsen we naar de kerk van Termunten, museumgemaal Kremer en de haven van Termunterzijl. Via de Groote Polder gaan we langs het kerkhofmonument Oterdum. Via Borgsweer en Woldendorp genieten we van het weidse landschap van o.a. de Carel Coenraadpolder. Langs de Dollarddijk, van waaraf we af en toe een blik kunnen werpen op het water, vogels en de kwelders, kunnen we bij de zeehondenkijkwand de rustende zeehonden zien liggen.Bij terugkomst kan in het bezoekerscentrum nagepraat worden onder het genot van koffie, thee, fris of een ijsje.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/fietsen-in-het-eems-dollard-gebied/

Verkenning van Zoutkamp, vissersdorp aan het Reitdiep

In 1575 legden de Spanjaarden een vesting bij de monding van het Reitdiep, waar de rijke geschiedenis van het dorp Zoutkamp begon. Er is de afgelopen jaren veel gedaan om de geschiedenis van het vissersdorp weer zichtbaar te maken. We lopen o.a. langs een kenmerkend vissershuisje dat lange tijd verdwenen is, langs een nieuwe kalkoven en langs Kaap Garmt, een uitkijktoren in de buitenhaven naar het model van een drenkelingenhuisje op Engelsmanplaat. We lopen langs het prachtige Reitdiep, vroeger een indrukwekkende zeearm, sinds 1969 afgesloten van de zee. Langs landerijen en door het bos vervolgen wij onze weg. We passeren het oude station van Zoutkamp om weer bij de parkeerplaats terug te keren.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/verkenning-van-zoutkamp/