Open Monumentendag – Borg en tuin Welgelegen in Sappemeer

Zowel de borg als de tuin achter de borg zijn op zaterdag 11 september te bewonderen. In de borg staan gidsen voor u klaar om u alles over de geschiedenis en hedendaags gebruik van de borg te vertellen. Dompel u, onder het genot van een kop koffie of thee (en koek) onder in de geschiedenis van deze prachtige borg. Achter borg Welgelegen is een prachtige barokke tuin aangelegd, waarover ook veel te vertellen valt. Ook hier staan gidsen klaar om u door de tuin te leiden. U bent van harte welkom!

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendag-borg-welgelegen-sappemeer/

Open Monumentendag – Coendersborg

De historie van de Coendersborg gaat terug tot de zeventiende eeuw. De oude borg raakte in verval en werd in 1813 vervangen door een landhuis: de huidige Coendersborg. Het pand is opgetrokken in neo-classicistische stijl, met een lage beneden- en een hoge bovenverdieping. Het landhuis maakt deel uit van een historische buitenplaats met een oppervlakte van 74 hectare. Bezoek de Coendersborg en ontdek op moderne wijze meer over het verleden.
Op het landgoed is een prachtige wandelroute van 6 km uitgezet. Klik hier voor de voor de wandelroute.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendag-decoendersborg/

Open Monumentendagen – Boerderij De Haver

Aan het Boterdiep en de rand van het beschermd dorpsgezicht Onderdendam ligt boerderij De Haver. De rijksmonumentale boerderij uit 1894 is een typisch voorbeeld van een Oldambtster boerderij op het Hogeland. Vanwege zijn beeldbepalende ligging, de hoge mate van gaafheid én de vormgeving en het materiaalgebruik is De Haver van groot cultuurhistorisch belang voor Groningen.
De boerderij is het afgelopen jaar gerenoveerd en er is een appartement in de schuur gebouwd. Wees welkom, ons team staat klaar om je alles over dit prachtige erfgoed te vertellen.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendagen-boerderij-de-haver/

Open Monumentendagen – Ennemaborg

De Ennemaborg en haar bewoonster
Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborg. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos.
Sinds 1992 huurt kunstenares Maya Wildevuur onze Ennemaborg. Ze woont en werkt er en ook haar galerie is hier gevestigd. Haar werk is samen met de Ennemaborg zelf te bewonderen tijdens de Open Monumentendagen.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendag-ennemaborg-2/

Open Monumentendagen – Plaats Melkema

De 16e eeuwse kop-hals-rompboerderij Plaats Melkema in Huizinge kwam in 2017 in het bezit van Het Groninger Landschap. Het rijksmonument is van cultuurhistorische waarde door elementen die terug te leiden zijn tot 1820. Denk hierbij aan de karakteristieke bestrating, authentieke gevels met origineel metselwerk en de keermuur aan de gracht. Ook de relatief jonge aanpassingen aan Plaats Melkema blijken van dusdanige architectonische kwaliteit dat deze bewaard worden.
Wees welkom, ons team staat klaar om je een rondleiding te geven en alles over dit prachtige erfgoed te vertellen.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendagen-plaats-melkema/

Door de bomen het bos zien, een wandelexcursie door het Midwolderbos

Het Midwolderbos is eeuwen geleden aangeplant voor de houtproductie van het Landgoed Ennemaborg. De oudste bomen die er nu nog staan, zijn meer dan 100 jaar oud en deze statige reuzen geven het bos karakter. Tijdens deze wandelexcursie gaan we op zoek naar bomen in het bos met een verhaal. De bomen vertellen ons namelijk iets over de historie van het landgoed, over de bodem waar ze groeien, en over de planten, dieren en schimmels in het bos waar ze mee samenleven. Door anders te kijken naar de bomen, zie je het bos zoals je het nog niet eerder zag.
 
 

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/bomen-en-struiken-vroege-herfst-kleurenpracht-op-ennemaborg/

Open Monumentendag – Luchtwachttoren 7O1

Tijdens de Koude Oorlog speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) op deze militaire uitkijktoren het luchtruim af. Ze keken uit naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De luchtwachttoren maakte deel uit van een semi-geheim netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd.
Onze gidsen zijn aanwezig en vertellen vol enthousiasme over deze bijzondere toren.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/openstelling-luchtwachttoren-7o1-warfhuizen/

Op zoek naar Groene Glazenmakers

Het gebied van de Lettelbetterpetten is de laatste jaren bekend geworden door de aanwezigheid van de zeldzame groene glazenmaker. Deze libellensoort blijkt zijn larven te nestelen in krabbenscheer, een waterplant die in de winter afzinkt naar de bodem en in de zee weer komt bovendrijven. Na een verblijf van drie jaar sluipt de glazenmaker als libelle uit.
Een ervaren gids zal u tijdens een wandeling laten kennismaken met deze bijzondere libellensoort.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/op-zoek-naar-groene-glazenmakers/

Een “ommetje” door de weilanden rond Bezoekerscentrum Reitdiep

Een korte wandeling door een eeuwenoud en cultuurhistorisch rijk landschap met vaak schitterende Groningse wolkenpartijen.
U loopt door weilanden waar elk seizoen ons een andere kijk geeft op dit deel van het Reitdiep landschap. Een gids van Het Groninger Landschap loopt met u mee.

Officiële bron:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/een-ommetje-door-de-weilanden-bezoekerscentrum/