Archeology with Stars: Unraveling the History of the Milky Way | The Summer Sessions

Hoe geven we ons verhaal over de Melkweg (en verder) opnieuw vorm?Hoe evolueren melkwegstelsels? Wat was de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg? En hoe scheppen we ons verhaal daarover? Prof. Amina Helmi – hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut van de RUG – neemt je in deze lezing mee naar de tijd waarin de Melkweg zélf nog jong was. Er zijn vele miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het heelal. In die zin is ons melkwegstelsel niet bijzonder, maar het is wel het stelsel dat we het beste kennen omdat we het veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan andere stelsels. Dankzij tal van nieuwe instrumenten en onderzoeken, die mogelijk gemaakt worden door de ESA-ruimtemissie Gaia  neemt deze buitena…

Lees verder
Hoe geven we ons verhaal over de Melkweg (en verder) opnieuw vorm?Hoe evolueren melkwegstelsels? Wat was de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg? En hoe scheppen we ons verhaal daarover? Prof. Amina Helmi – hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut van de RUG – neemt je in deze lezing mee naar de tijd waarin de Melkweg zélf nog jong was. Er zijn vele miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het heelal. In die zin is ons melkwegstelsel niet bijzonder, maar het is wel het stelsel dat we het beste kennen omdat we het veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan andere stelsels. Dankzij tal van nieuwe instrumenten en onderzoeken, die mogelijk gemaakt worden door de ESA-ruimtemissie Gaia  neemt deze buitenaardse speurtocht momenteel een hoge vlucht. De missie brengt de Melkweg tot in het kleinste detail in kaart, wat leidt tot een ware revolutie in ons begrip van de Melkweg. Met behulp van al deze nieuwe informatie kunnen we ons verhaal over de vorming van de Melkweg opnieuw vormgeven en als het ware een ‘galactische archeologie’ uitvoeren. Professor Helmi laat je zien welke vondsten er boven komen als je gaat graven in ruimte en tijd.
Deze lezing is Engelstalig en wordt georganiseerd ism Studium Generale Leeuwarden en Studium Generale Groningen. Toegang is gratis, maar reserveer wel tijdig je ticket.
Speeltijden en overige infowo 8 sept | 20:00 uurWesterkerk | Prijs: gratis (ticket reserveren verplicht) | Taal: Engels
Over Amina HelmiProf. Amina Helmi is hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut van de RUG. Sinds haar komst naar Groningen in 2003 heeft ze zich in hoog tempo ontwikkeld tot één van de meest succesvolle jonge astronomen van de wereld. Haar liefde voor de sterren leidde ertoe dat ze wereldwijd bekend is komen te staan als grondlegger en pionier van de Galactic Archaelogy, de studie van de oorsprong en evolutie van onze eigen Melkweg en de andere melkwegstelsels in het heelal.
Lees minder

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/1504748477/archeology-with-stars-unraveling-the-history-of-the-milky-way-the-summer-sessions

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *