Concert Eeuwe Zijlstra en Jan Vermaning, lezing Flip van Doorn, Sneakpreview Hiske Oosterwijk

EEUWE ZIJLSTRA en JAN VERMANING (orgel en trompet)
In de kerk van Burgwerd organiseert de Gysbert Japicx Holckema Stichting een orgelconcert. Orgelvirtuoos, muzikale duizendpoot en toetsentovenaar Zijlstra werkt samen met de zeer getalenteerde trompettist Vermaning (NNO). Samen zorgen zij voor een indrukwekkend, muzikaal programma.
Het orgel uit 1735 is geschonken uit de familielijn van Gysbert Japicx. Daarmee ging de wens in vervulling van de twintigjarige student Claes Grons, die hij in 1734 had geuit op zijn sterfbed: “dat uit zijn goederen een orgel zal worden bekostigd voor de kerk te Burgwerd”. Zijn moeder Yttje Buwalda heeft hiervoor gezorgd. Een tekstbord op de galerij herinnert hier nog aan.
‘Eeuwe Zijlstra studearre oan it konservatoarium yn Grins en is oargelist yn de Grutte tsjerke yn Harns, de Meniste tsjerke yn Grins en spilet op it oargel yn de Martinitsjerke en it iennichste konsertoargel fan Noard-Nederlân yn Grins. Eeuwe Zijlstra is konsertoargelist, sawol nasjonaal as ynternasjonaal. Hy wurdt omskreaun as: Orgelvirtuoos, muzikale duizendpoot en toetsentovenaar’.
‘Jan Vermaning studearre oan it konservatoarium yn Grins en is as trompettist ferbûn oan it Noord Nederlands Orkest. Yn 2007 rjochte hy it Nationaal Symphonisch Kamerorkest op, dirigearret it orkest, solearret en is hy belutsen by lytse- en grutte muzikaal, kulturele projekten’.
FLIP VAN DOORN (schrijver en journalist)

Flip van Doorn is journalist en schrijver. Al meer dan twintig jaar schrijft hij over Nederland. Hij publiceert onder meer in Algemeen Dagblad en Trouw. Daarnaast schreef hij meerdere boeken, waaronder De eerste wandelaar, Een verzonnen koninkrijk en De Friezen. 
Ooit strekte het Friese taalgebied zich uit over een brede kuststrook die van hoog in Jutland tot diep in het huidige Vlaanderen reikte. De roerige geschiedenis van de Friezen heeft ze uiteindelijk teruggedrongen binnen de provinciegrenzen. Op zoek naar antwoorden maakte Flip van Doorn elf schitterende tochten door Friesland en ver daarbuiten.  
In Burgwerd legt hij wetenswaardigheden bloot over de liefde die de Fries kent voor zijn eigen land, geeft hij inzicht in de taal en de identiteit van de Friezen. Ook neemt hij je mee in de reisverhalen die hij maakte toen hij onderzoek deed naar -de Friezen- en publiceerde in het gelijknamige boek De Friezen. Hij verschaft je een inkijkje in het buitengewone stukje Nederland dat officieel Fryslân heet en dat behalve een eigen vlag, taal en volkslied ook een eigen geschiedenis heeft.
HISKE OOSTERWIJK (zangeres en componist)
Zangeres en componist Hiske Oosterwijk (1989) schreef nieuwe composities op het zeventiende-eeuwse werk van dichter en schrijver Gysbert Japicx. Samen met zes musici laat Oosterwijk de oude teksten opnieuw tot leven komen in Theaterconcert Tiidgenoaten in de karakteristieke Broerekerk in Bolsward van 14 Р24 oktober. H̩t Friese cultuur evenement dat je niet mag missen!

In Burgwerd geeft Hiske vast een voorproefje van de moderne jazz en kwalitatief hoogstaande teksten. Ook wordt er meer verteld over het project Tiidgenoaten. 

Oargelist Eeuwe Zijlstra sil, lykas yn 2019, it oargel yn de tsjerke fan Burchwert sjonge litte! Muzikaal wurket hy yn dit konsert gear mei trompettist Jan Vermaning (NNO).
It oargel út 1735 waard oan de tsjerke yn Burchwert skonken troch IJdtje Buwalda, sy wie troud mei Adrianus Grons. Adrianus wie de soan fan Antje Arjens, de dochter fan Gysbert syn suster Jancke, dy’t lykas har man jong kaam te ferstjerren. Antje Arjens waard dêrom grutbrocht yn de húshâlding fan Gysbert Japicx en Sijcke Salvius. In bysûnder programma oer Gysbert Japicx en it Frysk.
Kaartferkeap: € 7,50 de persoan ynklusyf kofje/tee en Fryske! koeke.
Lokaasje: Tsjerke Burchwert, Kerkhof 1, Burgwerd.

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/2315107194/concert-eeuwe-zijlstra-en-jan-vermaning

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *