ETALAGE: Expo – Markerspace – Shop | Tresoar

In de grootste etalage van Leeuwarden etaleren jonge Friese makers deze zomer vanaf 4 juni tot en met 28 augustus hun werk tijdens de interactieve, steeds veranderende expositie ‘ETALAGE’. Drie maanden lang maken Marc Henri Queré, Nick Veenstra en Marleen Stoelwinder de dienst uit in Obe, het podium voor literatuur, kunst en taal. Ze zetten daarbij niet alleen hun eigen werk, maar ook zichzelf in de etalage, en nodigen hierbij andere makers uit.
ETALAGE
Wat betekent Fryslân en ‘het Friese’ voor de jonge maker? Wat doet het landschap, wat halen ze uit de geschiedenis en hoe maken ze daar een geheel van? In ‘ETALAGE’ maken de Friese kunstenaars werk waarmee ze die betekenis, hun kijkwijze en opvattingen tot uitdrukking brengen. ‘ETALAGE’ is een steeds veranderende expo, makerspace en shop en is gratis toegankelijk. Met activiteiten variërend van concerten met Friese muziek en het ontdekken van verhalen over Leeuwarden tot podcasts over Keti Koti en een boekpresentatie staat Obe de komende maanden in het teken van Fryslân en jonge Friese makers.
Kijkdoos, shop en makerspace.
In de makerspace wordt er gedurende de hele periode door de makers gewerkt. Vanuit Obe publiceert Marc periodiek foto’s uit zijn Verleden in heden-reeks. Daarmee hoopt hij verhalen op te halen die Leeuwarders en Friezen van jong tot oud kunnen brengen in Obe. Ook Nick gaat in Obe aan de slag. Hij orkestreert drie recordings met diverse Friese muzikanten. Deze worden in augustus uitgebracht. Marleen gaat in de makerspace aan de slag met archiefmateriaal van Tresoar en verwerkt dit in nieuw werk.
Ook andere jonge makers krijgen de kans om hun werk te etaleren. De kijkdoos is een expositie in de expositie en zichtbaar vanaf de buitenzijde van Obe. In kubussen wordt hier in vier periodes van drie weken divers werk geëtaleerd van aanstormend talent. Kun je maar geen genoeg krijgen van alle mooie dingen die je ziet in Obe? In de shop kun je het werk van de exposanten en andere jonge Friese makers kopen. Denk aan prints, shirts, postkaarten en lp’s. Er is genoeg te zien en te doen tijdens ‘ETALAGE’!
DE MAKERS
Marc Henri Queré
Marc is een Friese topfotograaf (1986). Hij heeft een fascinatie voor de stad. Hij won in 2020 een Zilveren Camera-prijs dankzij zijn fascinatie voor de stad en fotografie in urban sports zoals freerunning en skating. In de etalage zet Marc zijn work in progress ‘Verleden in heden’, waarbij hij fotografisch archiefmateriaal in het hier en nu vastlegt. Zijn verbazingwekkende beelden en opvallende composities brengt Marc dit jaar uit in een boek. Wat nog mist zijn verhalen van Leeuwarders bij zijn beelden: die verhalen hoopt Marc deze zomer in ‘ETALAGE’ op te halen.
Marc: ‘Ik ben nieuwsgierig naar het hier en nu, maar ook het gisteren en morgen. Wat is er gebeurd waardoor iets zo werkt? Waarom heet deze straat zo? Met ‘Verleden in heden’ hoop ik deze zomer heel veel verhalen op te halen van alle Leeuwarders, jong en oud. Dan gaan we op zoek naar wat er heeft plaatsgevonden en wat nog gaat plaatsvinden.’
Nick Veenstra
Nick Veenstra (1992) wordt met zijn fotografie als een aanstormend toptalent gezien, maar is veel meer dan dat. Hij is een soort creatieve nomade: naast fotograaf is hij ook muziekprogrammeur van onder meer festival ‘Welcome to The Village’ en is hij muzikant en sociaal ondernemer die veel met nieuwkomers werkt. In de Friese zee en natuur ontsnapt hij aan de grijze stedelijke omgeving, druk en technologie. Als een meester legt hij de spectaculaire kleuren vast die je ziet als je echt goed kijkt. In ‘ETALAGE’ laat Nick voor het eerst zijn werk zien, en geeft hij het nog meer diepte met live muziekrecordings met diverse muzikanten.
Nick: ‘Als je echt goed kijkt zie je hoe overweldigend de natuur eigenlijk is. De natuurlijke kleuren boven de Friese zee zijn zo indrukwekkend. In ‘ETALAGE’ wil ik dat laten zien en er meer verdieping aan geven met muziek.’
Marleen Stoelwinder
Marleen (1985) is een Friese collage artist en grafisch designer met landelijke bekendheid. Met haar collages speelt ze met het normale en gebruikt ze voorwerpen en vormen op een niet alledaagse manier. Ze verrast, maakt mensen aan het lachen en shockeert door zich te laten inspireren door fantasieën en dromen en die vorm te geven met losse flodders en spatten verf. In ‘ETALAGE’ verwerkt Marleen (kopieën van) Fries archiefmateriaal in nieuw werk.
Marleen: ‘In ‘ETALAGE’ ga ik archiefmateriaal verbinden met het hier en nu. Ik ben nieuwsgierig naar die combinatie en vind het spannend om opnieuw te beginnen met iets wat al is gebeurd.’
Zien we je?
Vanaf 5 juni is Obe iedere donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 geopend. De toegang voor ‘ETALAGE’ is gratis en het is niet nodig om vooraf aan te melden. Er kunnen maximaal 10 bezoekers tegelijk de tentoonstelling en de shop bezoeken. Daarnaast gelden de algemene coronamaatregelen. 
‘ETALAGE’ is het zomerprogramma van Tresoar en wordt gecureerd door Koen Haringa. Het ontwerp en de realisatie van de inrichting is van Arjen van der Zwaag.
Obe is onderdeel van Tresoar.

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/295498083/etalage-expo-markerspace-shop-tresoar

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *