Expositie ´Een dier is ook maar een mens´ van Janine van Zeeland (schilderijen) en Eppie Dam (gedichten)

Lees verder
Kunstschilder Janine van Zeeland is geïnspireerd door het weidelandschap rondom haar woning in Frieslands uiterste noordoosthoek. Auteur Eppie Dam raakte onder de indruk van haar werk in ongewone kleuren en schreef er 42 gedichten over. Ze komen samen in de expositie ´Een dier is ook maar een mens´ in de Schierstins te Feanwâlden.
Van zondag 4 juli t/m zondag 14 augustus zijn schilderijen en gedichten te bewonderen.  Dinsdags t/m zondags van 13.30-17.00 uur is het cultureel en historisch centrum open. Ook de vaste expositie ‘Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer staan open voor de bezoekers.
De meeste kunstschilders hebben oog voor koeien en paarden, maar Janine van Zeeland wordt ook getroffen door hazen, eenden en in de tuin gevangen mollen. Zelfs vliegen weet ze te vangen in een mooi schilderij. ,,De dieren moeten er een beetje onhandig en aandoenlijk  uitzien”, vindt de beeldend kunstenaar uit Kollumerpomp. Daarbij vallen het ongewone gebruik en de helderheid van de kleuren op.
Janine van Zeeland (Coevorden, 1956) woont sinds 16 jaar in Noordoost Friesland, en was daarvoor 30 jaar docent beeldende vakken vanuit Zwolle. Zij is opgeleid aan de ABK Arnhem (1993) en nam later les bij Ruud Venekamp, docent aan de kunstacademie Minerva Groningen en bij kunstschilder Hendrik Elings.
De link met Eppie Dam is niet alleen de inspiratie die hij in haar schilderijen vond voor zijn gedichten. In hetzelfde dorp waar zij nu woont, is hij in 1953 geboren. Hij heeft zelfs gedichten geschreven in het Pompsters, het plaatselijk dialect dat verwant is aan de Groningse streektalen.
Eppie Dam, tegenwoordig wonend in Sloten, is ongelooflijk veelzijdig als schrijver. Hij publiceerde gedichten- en verhalenbundels, schreef biografieën, kinderboeken, liturgische werken en schreef ook columns en recensies. In 2017 ontving hij de hoogste literaire onderscheiding in Friesland, de Gysbert Japicxpriis voor de gedichtenbundel Fallend Ljocht.
Afbeeldingen van de schilderijen en de bijbehorende gedichten zijn dankzij een crowdfundingsactie gebundeld tot  ´Een dier is ook maar een mens´, dat ook in De Schierstins verkrijgbaar is. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Wijdemeer.
Lees minder

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/2916464186/expositie-een-dier-is-ook-maar-een-mens-van-janine-van-zeeland-schilderijen-en-eppie-dam-gedichten

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *