Expositie ´Lân en Tiid´ van Doet Boersma (schilderijen) en Janna van der Meer (fotocollages)

Samen met fotograaf Janna van der Meer exposeert kunstschilder Doet Boersma vanaf 21 augustus in De Schierstins te Feanwâlden. De titel is ´Lân en Tiid´. Er zijn ook activiteiten aan deze tentoonstelling verbonden.
Zo start de expositie met een tekenwandeltocht van Doet Boersma vanaf de Schierstins op zaterdag 21 augustus van 9.30 tot 12.00 uur. Opgave bij de Schierstins, [email protected] /0511-472937 of bij Kunstacademie Friesland, [email protected] /058-2136542. Deelname is gratis; voor tekenmateriaal wordt een kleine bijdrage gevraagd, indien niet zelf meegenomen (schetsboek met stevig kaft A5 en tekengereedschap). De deelnemers dienen een klein stoeltje mee te nemen, de afstand is maximaal 1,5 kilometer.Een dag later, zondag 22 augustus, geeft Janna van der Meer uitleg bij haar foto´s en schildert Doet Boersma op locatie, waarbij er alle tijd is om vragen te stellen. Uiteraard zijn de huidige corona-maatregelen nog van kracht, zoals 1,5 meter afstand houden en de handen ontsmetten.De tentoonstelling omvat de schilderijen van Doet Boersma uit het thema ´Fruchtbere Ierde´ en fotocollages van Janna van der Meer over ´Fee, Lân en Ferbining´. Kortom, het cyclische van de natuur in verf en fotocollages.
Doet Boersma laat in haar tegenwoordige werk de ‘onzichtbare processen’ in de natuur zien. Geabstraheerd geeft Doet de natuurlijke processen weer, zoals de vruchtbaarheid van de aarde, het wortelen, de invloed van licht en water, maar ook  de verleiding voor insecten door kleur en geur. In dit thema  kan Doet haar kunstenaarschap kwijt: kleur, vorm, sfeer, dynamiek en abstracties. Dit resulteert in een bombardement van kleur, want Doet is een volbloed colorist. Toch maakt ze ook ingetogen werk. Doet Boersma (geboren in Wjelsryp) doorliep de lerarenopleiding (tekenen en handvaardigheid) in Leeuwarden en de kunstacademie Minerva in Groningen. Zij heeft zelf in de Friese hoofdstad de Kunstacademie Friesland opgezet. Ze exposeert regelmatig als ‘artist in residence’ in het buitenland, zoals China, Ierland, Italië, Portugal en de Verenigde Staten.
De vernissage is in het slotweekend van de expositie, namelijk op zaterdag 16 oktober. Dan draagt Janna van der Meer gedichten voor van eigen werk. Janna is behalve kunstfotograaf ook tekstschrijver en dichter. Ze groeide op in de Friese Zuidwesthoek en studeerde Algemene Literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In 2013 kwam ze terug in Friesland. Ze woont samen met haar man op een biologisch rundveebedrijf in Haskerdijken. Bij haar fotokunst laat ze zich inspireren door de natuur en de dieren op de boerderij. Een magazine schreef over haar foto´s: ,,Ze zijn intrigerend, bijzonder, opvallend, gevoelig, krachtig, onvergetelijk.” In 2017 kwam Janna´s eerste dichtbundel Wêzen uit.

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/204210190/expositie-lan-en-tiid-van-doet-boersma-schilderijen-en-janna-van-der-meer-fotocollages

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *