Grondgesprek

Lees verder
GRONDGESPREK
Na een stilte van twee jaar opent Galerie Oosthem op 29 augustus weer haar deur. In de deel kunt u kennismaken met de kunstwerken van Mare Hilstra, een jonge dichter en beeldend kunstenaar. De ogenschijnlijke eenvoud in haar werk verbergt veel lagen. Het is de kunst om die te ontdekken, bijvoorbeeld door er een dialoog mee aan te gaan.
Mare voelt zich thuis in Galerie Oosthem. ‘Hier komt mijn werk tot z’n recht. Het werk van Far Wevers spreekt me aan. Evenals ik combineerde hij poëzie met beeldend werk. Ook hij was geboeid door sporen uit het verleden. Door kunst die nauw was verbonden met leven in de natuur. En ook voor hem was het landschap een onuitputtelijke bron van inspiratie.’ Ze heeft de kunstenaar en galeriehouder niet gekend. Far overleed in 2019. Zijn vrouw Betske Salverda die de nu de galerie onder haar hoede neemt, heeft Mare uitgenodigd voor de heropeningsexpositie.
In Oosthem hangen ongeveer 25 beeldende poëtische werken, die intuïtief een serie vormen. Abstracte kunst, maar altijd met een onderliggend verhaal. Veel blauw, de donkere blauwe kleur die Mare kracht geeft. Ook de raaf speelt er – in abstracte zin – een rol in. In die werken staan soms dichtregels. Altijd met de hand geschreven en herhaald. Soms gebruikt Mare hartslagen. Als zelfstandige taal, en om woorden door te strepen. Hartslagen lijken op herhalingen in de natuur, ze zijn nooit hetzelfde. ‘De laatste tijd heb ik ook het lef om wat meer te krassen, dankzij de raaf.’
Waar het gras overgaat in mos. Ook deze dichtregel van Far vindt u terug in haar werk. ‘Ik denk dan aan het snelgroeiende gras (in Nederland waar ik ben opgegroeid) en het langzaam groeiende mos (in Zweden waar ik nu woon). Wat hoor je daarvan? Wat zie je dan? Wat betekent dat voor de regendruppels die erop vallen? Het is een kernregel die me bezighoudt. Als basis voor een dialoog met zijn werk en bij de keuze voor mijn werk in Oosthem.’ Mare is altijd zoekend, in allerlei opzichten. Sommige dichtregels probeerde ze in wel 100 gedichten te zetten, maar staan nog steeds niet op hun plek.
Afscheid. ‘Wat ik maak is een soort levend organisme, het is nooit af.’ Maar als een werk eenmaal de deur uit is, vindt Mare het fijn dat het een nieuw leven gaat leiden. Ze heeft de gewoonte om voor elk werk dat de wijde wereld in vertrekt, te gaan zitten en op te schrijven wat dat voor haar heeft betekend. 
Activiteiten. De expositie Grondgesprek wordt feestelijk geopend op zondagmiddag 29 augustus om 15.00 uur. Zoals gebruikelijk met livemuziek. Maar er is meer. Vanaf 25 augustus zijn er diverse activiteiten. Onder meer workshops voor kinderen en volwassenen door Mare Hilstra en een uitzwaaibijeenkomst. Als u daarbij wil zijn of mee wil doen, moet u zich aanmelden via www.galerieoosthem.nl. Daar vindt u ook alle details.
Lees minder

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/51630680/grondgesprek

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *