Lezing: Terug naar Abbingawâld, een schets van Beetsterzwaag 1850-1950

Lees verder
In deze lezing schetst Bert Looper hoe de lokale gemeenschap van Beetsterzwaag eruit zag in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Uitgangpunt voor zijn verhaal is de sleutelroman Abbingawâld (=Beetsterzwaag) van de Friese schrijver Sjoerd van der Schaaf. In korte verhalen geeft Van der Schaaf, die als ambtenaar in het dorp werkte, een beeld van de bewoners, van hoog tot laag, van arm tot rijk, en beschrijft hij subtiel hoe de gemeenschap van Beetsterzwaag als ‘organisme’ werkte. Pikant en spannend detail is dat het boek bij verschijnen in 1947 nogal wat opschudding veroorzaakte want wie was wie? In de lezing worden de feiten achter de fictie gezocht en probeert Looper de geheel eigen atmosfeer van Beetsterzwaag te verklaren uit de ook geheel eigen historische lijnen van dit unieke Friese dorp van adel, burgers, boeren en buitenlui.
Dit is de vijfde lezing van de lezingenserie door prominente sprekers bij de Van Lynden Buiten-tentoonstelling “Van Lyndens Erfenis”, die vanaf juni tot eind september in Beetsterzwaag te zien is. In de tuinen van Huize Lyndenstein wordt het bijzondere verhaal verteld van de adellijke familie Van Lynden. Al wandelend door het mooie park loopt u langs tien speciaal gebouwde prieeltjes die samen de tentoonstelling vormen.  Er komen drie onderwerpen aan bod.
-           de familiegeschiedenis van het adellijke geslacht Van Lynden en Huize Lyndenstein. Die gaat terug tot in de veertiende eeuw.
-           de imposante schilderijencollectie die door het echtpaar Van Lynden – van Pallandt in 1899/1900 is geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Veertig schilderijen uit de schenking zijn op ware grootte afgedrukt op doeken die in de prieeltjes hangen.
-           door de bekende tuinarchitect Roodbaard in Engelse landschapsstijl aangelegde overtuin, met daarbij ook de rijke geschiedenis van de ‘Turkse tent’ die indertijd achterin de tuin stond.
Kijk voor meer informatie en het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen .
Reserveren aanbevolen!
Online kaartverkoop via eventbrite: https://loper.eventbrite.nl
De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee
Lees minder

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/2366941965/lezing-terug-naar-abbingawald-een-schets-van-beetsterzwaag-1850-1950

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *