Open Monumentendag 2021

Lees verder
Het hart van de Open Monumentendag is de tentoonstelling Van Lyndens Erfenis die is te zien in de tuinen van Lyndenstein. Hiernaast is er een kunstmarkt in het Lycklamapark achter het Lycklamahûs. Zowel Lyndenstein (onder voorbehoud) als het Lycklamahûs zijn opgesteld voor publiek. Hiernaast ook een aantal andere panden, mede vanwege de Triënnale van Kunsthuis SYB, dit is  een kunstroute langs diverse locaties in en om Beetsterzwaag.
Na de succesvolle wandeling van vorig jaar over Kerkepad Oost is er dit jaar een wandeling uitgezet over Kerkepad West. Deze begint in de overtuin van Lyndenstein (waar de tentoonstelling is) en eindigt bij de begraafplaats in Oud Beets. Deze begraafplaats is de plek waar vroeger de Adelskerk stond. De bouw is indertijd bekostigd door de twee adellijke families Lycklama à Nijeholt en Van Lynden. De kerk zelf is er niet meer, maar de familiegraven zijn er nog. De marmeren engel (deze staat bekend als de mooiste van Friesland) op het familiegraf van Lycklama à Nijeholt is onlangs gerestaureerd, evenals het hekwerk er omheen. Het familiegraf van Van Lynden is daarentegen uiterst sober: het bestaat uit een grafkelder met slechts één grafsteen erop: die van de jong gestorven Cornelia (1860-1880).Deze wandeling kan het beste in de middag worden gemaakt, want dan is er kans om op de wandelroute enkele personages tegen te komen die de juiste weg naar de engel wijzen en is er een gids aanwezig op de begraafplaats. De weg terug naar Beetsterzwaag kan tussen 14 en 17 uur met een open carbrio pendelbus worden afgelegd. Met de fiets op en neer naar Oud Beets kan natuurlijk ook.
Andere locaties die open zijn in Beetsterzwaag: Tropische Kas (verkoop planten en bloembolletjes), Kunsthuis SYB, het voormalige Armenhuis (locatie van de kunstroute), Projectruimte Hoofdstraat 17 (het voormalige grietenijhuis) met expositie o.a. werk Eja Siepman van de Berg.
Lees minder

Officiële bron:
https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/3477617920/open-monumentendag-2021

Informatie

Weeknummer
Website
Facebook
Datum -
Extra data
Toelichting
Prijs
Toelichting

Locatie

Item Informatie
Categorieen
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *