Noorderlicht

In een van onze vorige blogs hadden we het er al over, je kunt doordat we zo digitaal zijn steeds meer dingen online. Door de Corona crisis kunnen we ook steeds meer digitaal bezoeken. In ons vorige blog hadden we het al over verschillende musea. Met dank aan jullie werd ik ook gewezen op het bezoeken van het Noorderlicht digitaal.

Wat is het noorderlicht?

Het noorderlicht is een verschijnsel dat met name in de winter voorkomt. Dit verschijnsel kun je alleen zien in de noordelijk gelegen landen. In de zuidelijk gelegen landen wordt het daarom ook wel het zuiderlicht genoemd. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind, waarbij geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Dan wordt het noorderlicht extreem sterk en dus ook zichtbaar. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen. Hierdoor ontstaan de mooie golven die je ook altijd op de foto’s ziet. Die energie komt uiteindelijk weer vrij in de vorm van het kleurrijke poollicht. (Bron: Good old Wikipedia)

Mooi

Naast het hele technische gedeelte – die Wikipedia mij dus even goed heeft uitgelegd – is het gewoon heel erg mooi om te zien. Al heb ik mij laten vertellen dat de geweldige kleur uitbarstingen niet in alle kleuren van de regenboog zijn. Dit komt weer door de camera. In het echt zijn de kleuren blauw-groen. Toch denk ik zelf dat dit niet minder mooi is.

Beste noorderlicht

De beste plek om het noorderlicht te bekijken is bij het Churchill Northern Studies Centre in Churchill, Mantoba. Voor wie topografisch even goed onderlegt is als ik, géén idee waar dit is. Maar dat hoeft ook niet! Want via de webcam die zij beschikbaar stellen, kunnen we het gewoon online bekijken!

Beste tijd van het jaar

De beste tijd van het jaar om dit te bekijken is in de late winter of begin voor jaar.. of te wel NU! Dus zet vanavond (of een andere avond) even een reminder op je telefoon en klik op de onderstaande link!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *